wtorek, 27 marca 2018

Wegańska WIELKANOC - moje pomysły na roślinne dania!


Kolejna Wielkanoc, kolejna w wersji vege^^ 

Lubię obserwować reakcje innych na wieści o moich roślinnych świętach Wielkiej Nocy :) No bo jak to? Święta, które słyną z jajka, kiełbasy, wędlin i majonezu?^^ Boże Narodzenie ok, tam dania są w większości wegańskie, ale Wielkanoc?! 

Lubię przekonywać. Pokazywać. Częstować. Przedstawiać nowe połączenia smakowe, które o dziwo! łudzącą przypominają te tradycyjne :) 

A jak to wygląda u Was? Na jakie potrawy stawiacie? Wasze ulubione wielkanocne smaki? :) Piszcie!

A teraz zapraszam na moje świąteczne menu!




1. Klasyk czyli w 100% roślinna wersja sałatki jarzynowej z moim ulubionym vege majonezem.


2. Ukochana pasta bezjajeczna idealna do chleba, ale też do pieczonych ziemniaczków, czy burgerów. 


3. Żurek na niedzielne śniadanie to punkt obowiązkowy. Ja wolę taki bez wegańskiej śmietany, można za to dodać roślinną kiełbaskę^^ Żurek przygotowuję z domowego zakwasu.


4. Warzywne klopsiki na bazie mąki z cieciorki stanowią idealny dodatek do każdego dania. Do ziemniaków, ryżu, kaszy, makaronu, czy na zimno :) Moje ulubione to te z książki od Eryka.

1 szkl. mąki z cieciorki
1 czerwona papryka
1 szkl. kukurydzy
1 szkl. zielonego groszku
1 łyżeczka curry
2 łyżki płatków drożdżowych
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju
woda
sól, pieprz

Wymieszaj mąkę z przyprawami. Pokrój paprykę w kostkę, dorzuć do mąki. Dodaj kukurydzę i groszek. Dolej 1/2 szkl. letniej wody, sos sojowy i olej. Wymieszaj. Dolej wody, tak aby powstała klejąca się masa. Odstaw na kilka minut. Zwilżonymi dłońmi formuj kulki. Piecz ok. 30 min w 190°C.

5. Zrobię też absolutnie genialne gołąbki z kapustą włoską z przepisu Eryka (dodatkowo dodaję szpinak).

liście kapusty włoskiej
500g pieczarek
szpinak
3/4 szkl. suchej zielonej soczewicy
1/2 szkl. ryżu. kaszy jaglanej lub gryczanej (moja ulubiona wersja to ta z kaszą jaglaną)
1 łyżka oleju rzepakowego
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżeczka cząbru
1/2 łyżeczki majeranku
sól,pieprz

Na patelni podsmaż cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, szpinak oraz pokrojone pieczarki. Ryż/kaszę oraz soczewicę ugotuj al dente. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki, dodaj siemię lniane praz przyprawy. Farsz ugniataj rękami. Na liście kapusty nakładaj porcje farszu i zwijaj je. Układaj w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym odrobiną oleju. Gołąbki piecz ok. 30 min w 200° C.

6. A na słodko wegański sernik wiedeński z rodzynkami i czekoladą.


Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Wam SMACZNEGO!

Wesołych Świąt Kochani :*

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz