Święta Bożego Narodzenia to idealny czas dla wegan :)
Podczas Wigilii nie spożywamy mięsa, przeważają grzyby i kapusta, które mogłabym jeść i jeść :) Oczywiście są także ryby, ale te możemy zwyczajnie ominąć i cieszyć się pozostałymi potrawami. Pierwszy i drugi dzień świąt dają większe pole do popisu i na stole może pojawić się pieczeń babci, mięsny bigos mamy i sernik cioci :) Co wtedy? Najprostsze rozwiązanie to zabranie ze sobą swoich potraw :) Ja zawsze pakuję większe porcje, aby starczyło dla mnie i dla innych gości :) Nie spotkałam się z przykrymi reakcjami i komentarzami ze strony rodziny, wręcz przeciwnie wszyscy chętnie próbują moich dań i doceniają, że coś przygotowałam :)
W czasie świąt pochłaniam ogromnie ilości jedzenia :) cieszę się smakiem pierogów i nie myślę o kaloriach! Nie mam problemu z wyborem potraw, jest tak wiele wegańskich propozycji, że ciężko się zdecydować. Ja najczęściej korzystam z przepisów Jadłonomii :)
W tym roku przygotuję:
1. Smalec ze śliwką przepis
2. Pierogi z kapustą i grzybami.
3. Łazanki (nie dodaję żurawiny) przepis
4. Bigos przepis
5. Barszcz czerwony przepis
6. Pasztet soczewicowy ze śliwką przepis
7. Wegańskie Rafaello z kaszy jaglanej przepis
8. Tofurnik przepis
9. Wegańskie pierniczki przepis
Wszystkie potrawy są znakomite! Serdecznie polecam :) nie tylko weganom.
Pozostaje mi tylko zebrać inspiracje do wystroju świątecznego stołu :)
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz