środa, 18 lutego 2015

Pij dla zdrowia i urody...


....co? CZYSTEK!


 Roślina, która jakiś czas temu stała się bardzo popularna i rozchwytywana przez konsumentów. Ma niezwykłe właściwości zdrowotne, dlatego każdy powinien włączyć ją jako herbatkę do swojego menu. Dla widocznych efektów potrzeba odrobinę cierpliowści. Po miesiącu regularnego picia czystka (2-3 filiżanki na dobę) zauważymy rezultaty. Czytek najlepiej kupować w sklepach ze zdrową żywnością, koszt ok. 15-30 zł.




Kilka powodów, dla których powinnaś sięgnąć po herbatę z czytka:

- skutecznie chroni przed przeziębieniem. Czystek wzmocni odporność i zwalczy wirusy;

- oczyszcza organizm z toksyn;

- ma właściwości antybakteryjne, antygrzybicze i antywirusowe. Czystek zalecany jest dla osób borykających się z trądzikiem, egzemą, łupieżem, grzybicą skóry i paznokci i alergiami;

- zwalcza wolne rodniki, działa przeciwstarzeniowo, odmładzająco i przeciwzapalnie;

- wybiela zęby. Warto płukać jamę ustną naparem z czystka, który skutecznie zwalcza płytkę nazębną;

- niewluje nieprzyjemny zapach potu;

- pomocny w walce z boreliozą, odstrasza owady, dla osób lubiących spacery w lesie zaleca się regularne picie herbaty z czystka.


Herbata z czystka: 1-2 łyżeczki zalać gorącą wodą i parzyć pod przykryciem 8-10 minut.

A co z trądzikiem?

Herbatka z czystka zalecana jest dla wszystkich zmagających się z trądzikiem, aby oczyścić organizm i poprawić stan cery. Czystek usuwa wszystkie toksyny i metale ciężkie, które mogą być przyczyną wielu chorób, infekcji i podrażnień skóry. Podczas oczyszczania organizmu zazwyczaj pojawia się pogorszenie stanu cery, który z czasem minie uzdrawiając skórę. Wysyp pryszczy jest powiązany z regularnością picia herbaty. 2-3 filiżanki czystka 7 dni w tygodniu odwdzięczą się piękniejszą i zdrowszą cerą już po ok. 3-4 tygodniach.

Smak? Podoby do zielonych i ziołowych herbat.  Czystek pijemy bez cukru, nalepiej smakuje na ciepło, chodź myślę, że latem przekonam się do zimnego napoju dla orzeźwienia w ciepłe dni :)

Pozdrawiam:)

-

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza