wtorek, 10 lutego 2015

Zdrowe włosy, skóra i paznokcie...



.... a wszystko dzięki naturze. Nasiona, ziarenka i pestki to bogactwo składników odżywczych, kwasów tłuszczowych, białka i minerałów, tj. wapń, żelazo, magnez, cynk, potas i mangan. 

Po co przyjmować suplementy diety, kiedy natura daje tyle dobroci? Wystarczy rozsądnie komponować posiłki i przemycać w nich te cenne dodatki. Sztuczne witaminy zawarte w tabletkach są gorzej przyswajane przez organizm, te pochodzące z owoców, warzyw, orzechów i nasion szybko zadziałają :) Niestety jakiś minus musi istnieć :) ziarenka są bardzo zdrowe, ale dość kaloryczne;p Wystarczy łyżka stołowa dziennie :)

1. Pestki słonecznika




- zawierają jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe  chroniące serce
- obniżają cholesterol
- wzmacniają układ odpornościowy
- bogate w witaminy z grupy B odpowiadające za funkcjonowanie układu nerwowego
- witamina E - naturalny antyoksydant

Idealnie komponują się w sałatce, zupie i solo, uprażone na patelni.

2. Nasiona sezamu



- obniżają zły cholesterol
- bogate w białko, wapń, żelazo, magnez i cynk
- wykazują właściwości przeciwutleniające i antynowotworowe
- wspomagają przemianę materii
- dbją o cerę

Sezam świetnie sprawdzi się jako posypka do mięsa lub kanapek.

3. Pestki dyni




- zawierają cenne kwasy wielokrotnie nienasycone odpowiedzialne za prawidłową budowę ścian komórkowych
- zawierają ważne aminokwasy i białko
- olej z pestek dyni ma duże zastosowanie w diecie przeciwmiażdżycowej
- mają działanie przeciwzapalne i przeciwpasożytnicze
- regulują przemianę materii

Pestki dyni można wykorzystać w sałatce, jako posypka do jogurtu lub dodatek do ciast.

4. Migdały


- bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, białko, witaminy B, E i wapń
- wpływają korzystnie na układ krwionośny
- zapobiegają chorobom serca

Płatki migdałów to świetny dodatek do sałatek, jogurtu i ciasta, całe migdały to zdrowa przekąska.


5. Orzechy włoskie


- źródło białka, magnezu, fosforu, wapnia, kwasów tłuszczowych, witamin C,A,K,E
- mają działanie przeciwzapalne
- zapobiegają rozwojowi grzybów i bakterii
- oczyszczają organizm z toksyn

Orzechy włoskie mogą być dodatkiem w domowym musli, idealnie sprawdzą się jako przekąska lub jako składnik ciast i sałatek,


Źródło informacji - książka "Schudnij pysznie wiosną i latem". Polecam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz