Dzisiaj chcę zasypać Was moimi ulubionymi przepisami, na dania, które mogłabym jeść codziennie. Może ktoś jeszcze dzisiaj wypróbuje jeden z nich :)
ŚNIADANIE
1. Owsianka z bananem
Mój numer 1, szczególnie w chłodne poranki, cudownie rozgrzewa!
Składniki:
1 szkl. mleka owsianego
1/2 szkl. płatków owsianych
1 banan
rodzynki
słonecznik
siemie lniane
cynamon
Gotujemy płatki z mlekiem. Po kilku minutach dodajemy pokrojonego banana. Gotujemy. Przekładamy do miseczki, posypujemy rodzynkami, słonecznikiem, siemieniem i cynamonem.
2. Kasza jaglana z brzoskwinią i żurawiną
Składniki:
3 łyżki kaszy jaglanej
brzoskwinia
suszona żurawina
cynamon
Gotujemy kaszę. W osobnym naczyniu dusimy pokrojoną brzoskwinię i żurawinę na małej ilości wody. Przekładamy kaszę do owoców i dodajemy cynamon.
3. Pancakes
Od dawna niezawodny przepis ze strony http://www.deynn.blogspot.com/
Składniki na 2 placki:
1 szkl. mąki pełnoziarnistej
1 jajko
1/2 szkl. mleka owsianego lub zwykłego
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżki oliwy
Mieszamy składniki i odstawiamy ciasto na 10 minut. Następnie pieczemy na rozgrzanej patelni (bez dodatku oleju) placuszki z obu stron.
OBIAD
1. Kotleciki z cieciorki i fasoli czerwonej.
Składniki:
szkl. surowej cieciorki
pieczarki
cebula
czerwona fasola
opcjonalnie żółty ser
jajko
sól, pieprz
Moczymy cieciorkę w wodzie przez całą noc. Gotujemy cieciorkę na miękko. Na patelni podsmażamy cebulę i pieczarki. Łączymy cieciorkę z cebulą i pieczarkami, dodajemy fasolę, ser i jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej lub płatkach owsianych. Smażymy z obu stron na oleju.
2. Brokułowa zupa-krem.
Składniki:
wloszczyzna
brokuł
płatki owsiane
groszek ptysowy
Gotujemy wywar na włoszczyźnie (można też dodać mięso, jeżeli ktoś chce). Kiedy wywar zyska ten cudowny zapach i smak :) wyjmujemy warzywa i gotujemy w nim brokuł ok. 10 minut. Blendujemy brokuł na gładką masę. Zagęszczamy zupę płatkami owsianymi. Można podawać z groszkiem ptysiowym.
KOLACJA
1. Kanapki z omletem.
Składniki:
Omlet: jajko, 2 łyżki mleka roślinnego, szczypiorek
pełnoziarnista bagietka
sałata, pomidor, papryka, ogórek, cebula, kukurydza
Pyszna kolacja i bardzo szybka. Mieszamy jajko, mleko i pokrojony szczypiorek. Smażymy cienkiego omleta, składamy go na pół, podajemy na bagietce z warzywami.
2. Smalec ze śliwką.
Przepis ze strony: http://www.jadlonomia.com/ Idealnie łączy się z domowym ogórkiem kiszonym.
3. Sałatka z brązowym ryżem.
torebka brązowego ryżu
sałata do wyboru
papryka
pomidor
cebula
kukurydza
czerwona fasola
avocado
kiełki
Wszystko łączymy i jemy :)
DESER
1. Wegańskie ciasto bananowe z orzechami.
Przepis ze strony: jadłonomia
Składniki:
1 i 1/2 szkl. mąki pełnoziarnistej
1/3 szkl. oleju
1/3 szkl. cukru brązowego
1/3 szkl. mleka roślinnego
2 dojrzałe banany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczpyta soli
orzechy włoskie lub fistaszki
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Keksówkę smarujemy delikatnie olejem. Mieszamy mąkę, proszek, sól, a w 2 misce olej i cukier. Banany rozgniatamy widelcem na gładką masę. Banany dodajemy do płynnych składników razem z mlekiem i mieszamy. Łączymy składniki suche z mokrymi. Wrzucamy pokrojone orzechy. Ciasto przekładamy do foremki i pieczemy 45-50 minut.
2. Ciasteczka z kaszy jaglanej i bananów.
Przepis na stronie: kolorowa dusza
Składniki na 10-15 sztuk:
1 szkl. kaszy jaglanej
2 banany
garść rodzynek
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki płatków owsianych
Gotujemy kaszę. Po lekkim przestygnięciu miksujemy ją na gładką masę razem z bananami. Do masy dodajemy cynamon, rodzynki i płatki, mieszamy. Na blachę pokrytą papierem kładziemy uformowane ciasteczka. Pieczemy 30 minut.
3. Babeczki czekoladowe wg. nissiax83
Składniki:
1 3/4 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 łyżki kakao
1/2 szkl. brązowego cukru
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
tabliczka gorzkiej czekolady
1 szkl. mleka roślinnego
1/3 szkl. oleju
1 jajko
Mieszamy suche składniki z suchymi, a mokre z mokrymi. Przelewamy mokre składniki do suchych. Wrzucamy drobno pokrojoną czekoladę. Ciasto przekładamy do foremek. Pieczemy 20-25 minut.
4. Koktajl z bananem i kiwi.
Składniki:
banan
kiwi
płatki owsiane
mleko roślinne
siemie lniane
łyżka masła orzechowego
Blendujemy składniki na koktajl.
+
Moje ulubione strony z przepisami w jednym zestawieniu:)
Pozdrawiam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz