czwartek, 20 sierpnia 2015

FOOD BOOK wegański #4


Kolejny post z serii "Co jem w ciągu dnia? ":) 

Będąc na diecie wegańskiej należy pamiętać o objętości naszych posiłków. Powinniśmy jeść nieco więcej (oczywiście słuchając własnego ciała i rozróżniając głód od zachcianki), sałata i kilka ziemniaków nie dostarczą nam odpowiedniej ilości kalorii potrzebnych do funkcjonowania organizmu. Najlepiej będzie stopniowo zwiększać takie składniki jak: ryż, kasza, makaron, banany, warzywa, itp. Dla przykładu: osoby na tradycyjnej diecie po zjedzeniu małej kanapki z serem, szynką i pomidorem dostarczą sobie tyle samo kalorii co my, weganie po zjedzeniu całego kalafiora. Nabiał i mięso są bardzo kaloryczne, oczywiście mówię tu o tych złych kaloriach całkowicie niepotrzebnych człowiekowi. Warto pamiętać, że kaloria, kalorii nierówna! Żółty ser, a brokuł? Wielka różnica! Po jednej stronie brak wartości odżywczych, po drugiej bomba witamin :) Wszystko jest kwestią naszego rozsądku, nie można się głodzić! Nie można doprowadzić do spadku kalorii w granicach 1000! Do utrzymania odpowiedniej wagi ciała człowiek powinien zjadać +/- 25000 kcal. Warto poczytać więcej na temat Raw Till 4. Może ten sposób odżywiania będzie dla Ciebie najlepszy, pomoże w zaburzeniach odżywiania, nadwadze, niedowadze, odbuduje Twój organizm? :)




Polecam obejrzeć filmiki Mai z kanału MayaTheBee. Podlinkowałam Wam kilka z nich, zerknijcie też na jej przykładowe menu :) może okazać się pomocne, dla tych, którzy nie wiedzą co jeść na takiej diecie. Kanał Mai był dla mnie kopalnią wiedzy na początku mojej "wegańskiej drogi", Maja daje wielkiego kopa do działania nie tylko w kwestii diety, ale także minimalizmu i podejścia do życia :) Polecam!





A teraz moje dziennie wegańskie menu: 

1. Woda z cytryną na czczo.



2. Śniadanie - płatki żytnie z musli + owoce + mleko owsiane. Kawa z mlekiem owsianym.



3. II śniadanie - nektarynka, banan. 
Tofurnik z przepisu jadlonomia + malwa czarna.




3. Obiad- kotleciki z kalafiora (zjadłam 2), ziemniaki z domowym sosem pieczarkowym, warzywa (dodatkowa porcja w osobnej miseczce).


4. Kolacja - kanapki (chleb czystoziarnisty, mieszanka do wypieku domowego chleba) z paprykarzem z kaszy jaglanej, ogórkiem, papryką i cebulką. Zielona herbata.


+ ok. 1,5 l wody.


Pozdrawiam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz