niedziela, 25 stycznia 2015

Zdrowie zamknięte w małych nasionkach!


Kiełki - mają w sobie ogromną moc. Bogate w białko, tłuszcze i enzymy są łatwo przyswajane, idealnie komponują się z innymi warzywami, na ciepło i zimno, na kanapce. 



Do moich ulubionych należą kiełki rzodkiewki, o dość intensywnym smaku i aromacie. :)

W kiełkach można wybierać i przebierać, najlepiej kupować je w sklepach ze zdrową żywnością lub hodować samemu w temp. pokojowej. 



Rodzaje: 


- kiełki sojowe: bogate w żelazo, białko oraz witaminy C i B1;
- kiełki rzodkiewki: bogate w siarkę, witaminy C i PP, wapń, magnez i cynk, świetnie działają na włosy i paznokcie;
- kiełki rzeżuchy: zawierają siarkę, witaminy PP, C, B1 i B2, potas, magnez, wapń, poprawiają stan cery;
- kiełki lucerny: dzięki zawartości lecytyny korzystnie wpływają na koncentrację i pamięć, źródło białka, witamin, żelaza, wskazane przy anemii;
- kiełki soczewicy: bogate w kwas foliowy, żelazo, witaminy C, B, E, wapń, fosfor, miedź, cynk i białko, poprawiają odporność, mają działanie antywirusowe, wpływają na poprawę stanu cery i zębów;
- kiełki słonecznika: zawierają żelazo, cynk, cenne kwasy tłuszczowe, witaminy D, A i E, polecane dla osób na diecie wegetariańskiej;
- kiełki pszenicy: źródło witaminy B, C, E, żelaza, fosforu i cynku;
- kiełki brokułu: cenne w fitozwiązki walczące z nowotworami, chronią skórę przed starzeniem, wzmacniają serce i naczynia wieńcowe;
- kiełki lnu: bogate w selen, fitoestrogeny, lignany i kwasy tłuszczowe, polecane dla dojrzałych pań i panów;
- kiełki owsiane: dzięki zawartości jodu korzystnie wpływa na tarczycę;
- kiełki jęczmienne: bogate w kwas krzemowy rewelacyjne działają na skórę i włosy.


Kiełki są szczególnie polecane w okresie, kiedy brakuje świeżych owoców i warzyw.
Informacje o kiełkach zdobyłam dzięki ciekawej książce: "Schudnij pysznie wiosną i latem" Magdalena Makarowska.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz