piątek, 16 października 2015

Pomysł na obiad! Zupa-krem :)


Jedna pomarańczowa, druga zielona:) gęste, idealne na chłodne jesienno-zimowe dni, dodatkowo bardzo syte i zdrowe :) Banalnie proste w wykonaniu, a jakie pyszne! Ja się zakochałam♥ 

Zachęcam do spróbowania! :)





Zupa-krem z dyni

Składniki:

-warzywa (marchew, pietruszka, cebula, dynia)
-imbir
- zioła
- słodka papryka
- sól, pieprz

Warzywa kroimy na kawałki i podpiekamy w piekarniku. Następnie przekładamy je do naczynia, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami (zioła prowansalskie, kolendra i inne) słodką papryką i startym imbirem. Miksujemy na gładką masę. Krem można udekorować grzankami (kroimy żytni chleb na kawałki i podsmażamy na oleju kokosowym z cebulką) i pestkami dyni lub podać z ryżem.


Zupa-krem z brokułów z płatkami owsianymi

Składniki:
 
- bulion warzywny (marchew,seler, pietruszka, przyprawy, czasami dodaję także kilka małych ziemniaków)
- brokuł
- cebula
- płatki owsiane


Gotujemy warzywa z przyprawami - bulion. Cebulkę dusimy na oleju kokosowym. Do gotowego bulionu dodajemy umyty i pokrojony na różyczki brokuł i cebulkę. Gotujemy ok 7-10 minut. Można doprawić zupę ziołami (ja często dodaję zioła prowansalskie, tymianek i kolendrę), solą himalajską i pieprzem. Chwilę studzimy, a następnie miksujemy na krem. Do ciepłego kremu dosypujemy płatki owsiane, tak aby uzyskać odpowiednią konsystencję (ja dodaję płatki na oko, żeby krem nie był za rzadki, ani za gęsty) :)  Teraz cieszymy się smakiem!

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz