Kotlety bez mięsa, wegańskie spaghetti bolognese, jajecznica bez jajek, ruskie pierogi lub sernik bez sera? :) Bez problemu w domowym zaciszu wyczarujemy roślinne odpowiedniki popularnych dań i co najważniejsze niektóre z nich mogą skutecznie nabrać miłośników tradycyjnej diety :)
Z upływem czasu metodą prób i błędów wypracowałam swoje połączenia i wiem, które przepisy to strzał w 10, a które nie :) Najdłużej zajęła mi nauka robienia idealnych naleśników, które nie będą za twarde, ani za cienkie. Ciasto musi mieć odpowiednią konsystencję, nie może być rzadkie jak woda, ale też gęste jak klej^^
Naleśniki = mleko (roślinne, najlepiej sojowe lub ryżowe), mąka, czasami olej i woda oraz coś co będzie łączyło całość - jajka, a w wersji wegańskiej?
1. Siemię lniane - najpopularniejszy zamiennik jajek. Wystarczy wymieszać zmielone ziarenka z ciepłą wodą i odstawić do pojawienia się lepkiej konsystencji, podobnej do jajka. Przyznaję, że podchodziłam do siemienia kilka razy i jakoś nie mogę się do niego przekonać ;/ ciasto jest za gęste, a naleśniki, czy pancakes gumowate, za twarde lub surowe w środku. O wiele bardziej polubiłam....
2. Nasiona chia -idealne :) Mielimy nasiona chia i mieszamy je z ciepłą wodą. Pancakes są wyśmienite^^ :) Gorąco polecam przepis http://www.oatmealandfigs.pl/
Przepis (2 porcje):
- 100 g mąki gryczanej
- 2 banany
- 2 łyżek nasion chia
- 6 łyżek ciepłej wody
- 1/2 szkl. mleka
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
Zmielić
nasiona chia i połączyć z wodą. Wymieszać mleko z octem. Rozgnieść
banany i połączyć z proszkiem do pieczenia. Wymieszać z nasionami chia,
następnie dodać mleko z octem i zamieszać. Dodać mąkę i dokładnie
wymieszać. Smażyć na patelni z obu stron. Można delikatnie posmarować
patelnię olejem kokosowym przed pierwszymi placuszkami.
Nasiona chia łączą wszystkie składniki, ale nie tylko one dają tak pyszny efekt :) Powyższe idealne pancakes to zasługa mąki gryczanej - po wielu naleśnikowych próbach zauważyłam, że sprawdza się najlepiej, nie wyczuwam charakterystycznej goryczki, pancakes są pulchne i pełne wartości odżywczych. Mąka gryczana jest źródłem magnezu, potasu, fosforu, cynku, manganu i sodu.
3. Zamiennik jajek - gotowe mieszanki dla bardziej leniwych :) Sama nie próbowałam, ale z wielu opinii wiem, że się sprawdzają :)
A teraz przepis bez dodatku siemienia, nasion chia i jajek :)
Nieco go zmodyfikowałam dodając wodę gazowaną i po kilku nieudanych próbach naleśniki wyszyły bardzo smaczne :) wg. http://www.jadlonomia.com/
Przepis (8 sztuk):
1 szkl. mąki pszennej
1/3 szkl. zmielonych płatków owsianych
1 3/4 szkl. mleka sojowego
1 łyżka oleju
szczypta sody
szczypta soli
łyżka cukru wanilinowego
+ woda gazowana na oko :)
Wymieszać mąkę, sodę, sól, cukier i zmielone płatki. Wlać mleko, olej i wodę, energicznie wymieszać trzepaczką lub mikserem. Ciasto odstawić, żeby odpoczęło. Przed pierwszym naleśnikiem natłuścić patelnię.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz