niedziela, 12 kwietnia 2015

Coffee Lover!



Mała czarna, latte, cappuccino, podwójne espresso... wybór jest ogromny i jaki pyszny :)

Kawę uwielbiam i nie wyobrażam sobie dnia bez choćby jednego kubka tego cudownego napoju^^

Jeden łyk i chwila staje się lepsza, codzienne obowiązki przyjemniejsze, oglądany film i czytana książka ciekawsze, wypad z przyjaciółką? oczywiście na kawę :) Przy kawie nawet lepiej się rozmawia... hmm, ewidentnie ma coś w sobie.  

Ale nie tylko dla samego rytuału picia małej czarnej powinniśmy wprowadzić kawę do swojego planu dnia. Kawa ma wpływ nie tylko na odchudzanie, ale też na zdrowie. Ile filiżanek wypijać, żeby organizm był nam wdzięczny? Jaką kawę wybrać? O tym poniżej :)




Formy dostępności kawy:


- Kawa ziarnista niepalona (zielona)
- Kawa ziarnista palona
- Kawa mielona
- Kawa rozpuszczalna

Którą wybrać?

W domu najcześciej decyduję się na kawę mieloną i ziarnistą paloną, którą mielę chwilę przed parzeniem. Piękny zapach! Kawa ziarnista ma najbardziej wyrazisty, "prawdziwy" smak i aromat, ma nawięcej kofeiny i jest najmocniejsza, ale też najbardziej wartościowa. Unikam kaw rozpuszczalnych, które w ogóle nie smakują jak kawa, moim słabym punktem jest tylko Douwe Egberts :) Kawa rozpuszczalna wytwarzana jest z najgorszych jakościowo ziaren, które przechodzą długą drogę obróbki technologicznej. Kawa rozpuszczalna ma najmniej kofeiny, aby odczuć jej moc trzeba wypić więcej filiżanek lub przygotować mocniejszy napar.

Najpopularniejsze rodzaje kaw:


- Robusta: uprawiana na Madagaskarze, najwyższej jakości kawa;
- Arabika: produkowana w Brazylii, ma łagodny, delikatny smak;
- Kawy kolumbijskie: najbardziej cenione na świecie, mają mocny aromat i intensywny smak;
- Kawa Blue Mountain: najdroższa kawa na świecie, pochodzi z Jamajki. ma specyficzny smak z owocową nutą;
- Kawa z Hawajów: z orzechową nutą.

Sposoby podawania kawy:


- Espresso: klasyczna kawa o mocnym, wyraźnym smaku i aromacie, ma dużo kofeiny, podawana w małych filiżankach, ze szklaneczką wody wypijaną przed kawą.
- Espresso Macchiato: espresso z odrobiną spienionego mleka.
- Cappuccino: łagodna kawa, składająca się z dwóch warstw: napar espresso, ciepłe mleko i pianka.
- Caffe Latte: kawa z dużą ilością mleka podawana w wysokich szklankach, przyrządzona w proporcji: 1/3 espresso i 2/3 mleka.
- Latte Macchiato: kawa składająca się z 3 warstw: mleko, espresso i pianka. Kawa jest niezwykle łagodna.
- Caffe Coretto: przygotowywana na bazie espresso, z dodatkiem alkoholu.
- Cafe Noisette: mocny napar podawany jest w niewielkich szklaneczkach, z bitą śmietaną i wiśniówką.
- Melange: kawa składająca się z espresso z gorącym mlekiem i małą ilością mlecznej piany. Powierzchnię napoju posypuje się gorzką czekoladą. 

Wiele informacji na temat kawy znalazłam na: http://www.koneserzy.pl/

Kawa, a zdrowie.


PLUSY

- zawiera przeciwutleniacze, które zabijają wolne rodniki, a więc przyczynia się do ochrony przez nowotworami, chorobami serca, stanami zapalnymi i starzeniem skóry;
- odpowiednia ilość wypijanych filiżanek małej czarnej wpływa korzystnie na przepływ krwi;
- chroni przed miażdżycą, arytmią, zawałem i udarem mózgu;
- opóźnia rozkład witaminy C w organiźmie;
- wykazuje właściwości przeciwzapalne;
- poprawia przemianę materii;
- popudza do działania, poprawia pamięć i efektywność pracy;
- polecana w zapaleniu oskrzeli i astmie;
- wspomaga odchudzanie.

MINUSY

- soki zawarte w kawie mogą podrażnić przewód pokarmowy;
- wypłukuje magnez, żelazo i wapń;
- może być przyczyną trudności ze snem;
- może być przyczyną osteoporozy;
- zwiększa ciśnenie tętnicze.


Jak widać we wszystkim należy zachować umiar. Zalecana dawka kofeiny to 300 mg dziennie. Wpływ kawy jest zauważalny ok. 30 minut po jej wypiciu.

 

Przy kawie się uczę :)


Z kawą odpoczywam, celebruję chwilę :)


Kawa po zakupach obowiązkowa!



Miłej niedzieli!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz