wtorek, 14 kwietnia 2015

Guacamole - pyszna pasta!


Chodź nie wszyscy lubią avocado, uważając, że nie ma smak, jest bez wyrazu... ja za nim przepadam i nie potrzebuję, żadnych dodatków, ani przypraw, aby cieszyć się jego smakiem! Ale nic straconego, dzisiaj postaram się przekonać przeciwników tego cennego warzywa do jego skosztowania :)

Wpływ avocado na nasz organizm:

- warzywo bogate w tłuszcze omega-3, które korzystkie wpływają na serce;
- zawiera naturalną witaminę E;
- źródło kwasu foliowego, niezbędnego u kobiet w ciąży;
- zawiera luteinę, która korzystnie wpływa na oczy;
- bogate w polifenole i flawonoidy, które posiadają właściwości przeciwzapalne;
- zmniejsza stany zapalne żołądka.

A teraz przechodzimy do mojego ulubionego przepiu na bazie avocado :) Guacamole!


Potrzebne składniki na przygotowanie pasty:

- avocado
- 1 ząbek czosnku
- cebula
- sok z cytryny
- sól i pieprz


Avocado musi być dość miękkie, żeby można go było rozgnieść widelcem na papkę. Dodajemy pokrojony drobno czosnek i cebulę (ok. 1/2 małej cebuli), mieszamy. Dodajemy sok z cytryny, do smaku (ja dodaję ok. 1 łyżkę). Doprawiamy solą i pieprzem. Dla osób lubiących ostrzejsze pasty, polecam dosypać odrobinę ostrej papryczki. 


Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz