wtorek, 10 listopada 2015

Moje ulubione przepisy - jesień/zima!


Dzisiaj - Smaki chłodniejszych miesięcy, które szczególnie przypadły mi do gustu :)

Będzie słodko, korzennie i gorąco :) 

Na wstępie zaznaczam, że prym wiedzie DYNIA^^ nic na to nie poradzę, moje kubki smakowe ją uwielbiają. Niezawodna na obiad, na deser i... do picia? :)

Polecam wypróbować te pyszności. Są proste w wykonaniu, wegańskie, zdrowe, smaczne, rozgrzewające i zdecydowanie poprawiające humor :)




1.  Leczo warzywne

Składniki:

cukinia (ok. 2 średnie)
papryka czerwona/żółta
pomidory świeże
cebula
kukurydza z puszki 
zioła (tymianek, oregano, zioła prowansalskie)
sól/pieprz do smaku
olej kokosowy

Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę. Podlewamy i dusimy, aż cukinia zmięknie. Dodajemy pokrojone pomidory i kukurydzę. Dusimy aż woda wyparuje. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Najczęściej podaję leczo z ryżem i kaszą.


2. Zupa - krem z dyni przepis TUTAJ
Zupa - krem z brokuła + płatki owsiane przepis TUTAJ

3. Spaghetti z wegańskimi pulpetami wg Jadłonomii

Składniki:

4 porcje

2 kostki tofu
1/2 szkl. bułki tartej
1 łyżka płatków drożdżowch
2-3  łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki ostrej musztardy
1 łyżeczka wędzonej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
sól/pieprz do smaku

Zmiksować tofu i pozostałe składniki. Z masy ulepić kulki i podsmażyć na oleju kokosowym, co chwilę obracając pulpety.

Pulpeciki z tofu podaję z makaronem typu spaghetti i sosem pomidorowym.


4. Pancakes gryczane  przepis TUTAJ

Idealnie pulchne amerykańskie naleśniki w wersji wegańskiej. 

5. Ciasteczka dyniowe z gorzką czekoladą wg http://www.jadlonomia.com/

Absolutnie pyszne!! Moja rodzina zakochała się w nich od pierwszego kawałeczka :) Aromatyczne, korzenne, z czekoladą... w domu od razu czuć święta♥ W tym roku Boże Narodzenie będzie należało właśnie do tych słodkości. Koniecznie spróbujcie!

Składniki:

18 ciasteczek

1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
1/2  łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli morskiej
3/4 szkl. puree z dyni
1/4 szkl. delikatnego oleju np. rzepakowy

Rozgrzać piekarnik do 180°C. W dużej misce połączyć suche składniki, w mniejszej przy pomocy miksera wymieszać olej razem z cukrem. Następnie dodać puree i wszystko zmiksować. Powoli dodawać mokre składniki do suchych, mieszając szpatułką. Kiedy tylko składniki się połączą dodać pokruszoną czekoladę i delikatnie wymieszać. Na blachę wyłożoną papierem wykładać kleksy ciasta. Piec ok. 12-15 minut.


6. Domowa kawa dyniowa wg. nissiax83

Składniki:

1/2 szkl. puree z dyni
1 szkl. świeżo zaparzonej kawy
1/2 szkl. mleka roślinnego
1/4 łyżeczki przyprawy do ciasta dyniowego
3 łyżki syropu klonowego lub z agawy
cynamon

Wszystkie składniki podgrzewamy jednocześnie mieszając. 



7. Przyprawa do ciasta dyniowego

Składniki:

1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Wszystkie składniki mieszamy i przechowujemy w suchym, szczelnie zamkniętym naczyniu.

Bardzo prosta w wykonaniu, bez chemii, naturalna, sprawdza się nie tylko do ciasta, ale także do kawy, ciasteczek, czy owsianki.


Zachęcam do spróbowania! :) A Wy macie takie jesienno-zimowe "comfort food"?

Pozdrawiam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz