środa, 27 maja 2015

Pudding chia - pomysł na pyszne śniadanie!

Nasiona chia to cenne czarne ziarenka szałwii hiszpańskiej pomagające utrzymać zdrowy, sprawny organizm. Do jakiegoś czasu sceptycznie podchodziłam do tego maleństwa, ale już po pierwszym śniadaniu z nimi w roli głównej - zakochałam się :) Polecam pudding chia, jako alternatywę dla tradycyjnej owsianki :) 

Nasiona szałwii hiszpańskiej:
 - mają wysokie stężenie kwasów tłuszczowych omega-3, obniżają poziom złego cholesterolu i zapobiegają zawałom serca; 
- zawierają dużo błonnika, korzystnie wpływającego na przemianę materii; 
- są cennym źródłem białka i przeciwutleniaczy, które walczą z wolnymi rodnikami, starzeniem się skóry oraz licznymi infekcjami; 
- bogate w wapń, magnez, fosfor i witaminy z grupy B;
- polecane osobom chorym na cukrzycę.



Swój pudding przygotowuję z 2 łyżek nasion chia i mleka roślinnego (owsiane).

Nasiona zalewam mlekiem ok. 1 szklanka i zostawiam na ok. 3-5 godzin (najczęściej zalewam nasiona na noc i rano mam gotowe śniadanie), podaje z owocami.

Polecam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz