piątek, 28 listopada 2014

Domowa wersja popularnych kaw.


W mojej kuchni robi się bardzo świątecznie:) 
....a to za sprawą.... ZIMOWEJ, ŚWIĄTECZNEJ KAWY.

Zamierzam mój weekend poświęcić na eksperymentowanie w kuchni. Zapewne widzieliście już zimowe edycje kaw w znanych kawiarniach, podawane w limitowanych kubkach, są pyszne!!! :)

Od czasu, do czasu można pozwolić sobie na taką kawową dawkę endorfin, przyspieszając świąteczny klimat♥

Najpopularniejsze kawiarnie występujące w prawie każdym mieście to: STARBUCKS i COFFEHEAVEN. Kiedy nadchodzi ten wyjątkowy czas, kawoholicy rzucają się na nowości:)





Postanowiłam przygotować domową wersję popularnych kaw.



STARBUCKS


1. PUMPKIN SPICE LATTE
Pyszna dyniowa latte, z przyprawami i bitą śmietaną.



Przepis na domową kawę z syropem dyniowo-korzennym znalazłam na stronie: www.kwestiasmaku.com

Przygotowujemy espersso z mlekiem i dodajemy domowy syrop. 

Przepis na syrop :
 http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/dynia/pumpkin_spice_latte/przepis.html



2. TOFFEE NUT LATTE
Kolejna propozycja ciepłego latte z karmelem i orzechami.



W tym przypadku do espresso trzeba dodać niezbyt zdrowy syrop orzechowy. Wystarczy dodać jego niewielką ilość, gdyż smak dobrej jakości syropu jest intensywny. Dodajemy karmel i gotowe:)


3. GINGERBREAD LATTE
Pierniczkowa latte to hit:)


Bardzo prosta w wykonaniu. Do kubka wsypujemy 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, odrobinę cynamonu, przyprawy korzennej, gałki muszkatołowej, imbir, 1/3 łyżeczki kakao, można dodać także cukier trzcinowy. Zalewamy wrzątkiem. Osobno podgrzewamy mleko z miodem i spieniamy je. 
Na koniec można dodać bitą śmietanę, posypaną pokruszonymi piernikami.


COFFEEHEAVEN




1. PIERNIKOWA CHATKA
Ten sam przepis, jak w przypadku gingerbread latte.


2. CREME BRULEE

Przepis na tą pyszną kawę znalazłam na stronie "przepisy na kawę" Ani Starmach. 

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalewamy wrzątkiem. Słodzimy ją skarmelizowanym cukrem ( cukier podgrzewamy na patelnni, aż się roztopi uwaga! żeby się nie przypalił! odstawiamy do wystygnięcia, a następnie rozkruszamy go).  Rozkruszone biszkopty (8) i ziarenka wanilli zalewamy gorącym mlekiem i dolewamy je do kawy.

3. MAGICZNA POMARAŃCZA
Rozgrzewająco cynamonowo-pomarańczowa propozycja.

Do naczynia wlewamy zaparzoną kawę, pomarańczę pokrojoną w plastry, cynamon i cukier trzcinowy. Gotujemy 5 minut, przelewamy do szklanek, możemy udekorować bitą śmietaną i posypać cynamonem.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz