Kubek gorącej czekolady, którą możemy delektować się po całym męczącym dniu.
Mmmm, nie ma nic lepszego w jesienny wieczór :)
Gorąca czekolada nie ma prawa nam zaszkodzić, jeżeli przygotujemy ją samodzielnie, z dobrej jakości składników.
Lepiej wybrać taki deser niż batonik ze sklepowej półki.
Gorącą czekoladę można przygotować na wiele sposobów, z różnymi dodatkami.
Dla każdego coś dobrego. :)
Może ktoś zakończy niedzielny dzień kubkiem gorącej czekolady z.... :)
Tradycyjna gorąca czekolada przygotowywana jest z mleka i tabliczki czekolady. Podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim pokruszoną czekoladę ( może wystąpić w różnych wersjach smakowych: najzdrowsza to gorzka czekolada min. 70%, można też dodać białą czekolada lub mleczną).
Gęsta gorąca czekolada: ok. 0,5 lita mleka, śmietanka 18%, gorzka czekolada, 2-3 łyżki kakao, 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 50 ml gorącej wody. W gorącej wodzie rozpuszczamy kakao i dodajemy mąkę ziemniaczaną. W gorącym mleku rozpuszczamy czekoladę, cały czas mieszając, dodajemy wodę z kakao i mąką. Wlewamy śmietankę.
Przepis z bloga: http://crispybiscuits.blogspot.com/ z tym, że ja nie dodaję cukru :)
Dodatki:
1. z chili. Pyszna, delikatnie pikantna.
2. z cynamonem.
3. z wanilią. Wystarczy laska wanilli i można cieszyć się TYM smakiem.
4. z przyprawą do piernika.
5. z kawą. Dolewamy do czekolady mocny napar kawowy.
6. z likierem.
7. z lodami. Najlepsze są waniliowe lub śmietankowe.
8. z bananami. Przepis od nissiax83. :) Miksujemy banana z mlekiem, gotujemy mleko i rozpuszczamy w nim pokruszoną białą czekoladę.
9. z malinami. Można dodać konfiturę, syrop lub świeże owoce.
10. z miętą.
11. z ciasteczkami. Pokruszone domowe ciasteczka idealnie skomponują się z gęstą gorącą czekoladą.
12. z orzechami lub migdałami uprażonymi na patelni.
13. standardowa gorąca czekolada z bitą śmietaną. Nie polecam gotowej bitej śmietany z proszku i w sprayu, lepiej kupić śmietankę 30%.
14. z wiórkami kokosowymi.
15. z mleczną pianką. Wystarczy podgrzać mleko (nie zagotować!), wlać ciepłe mleko do słoika, zakręcić i potrząsać, aż otrzymamy piankę.
16. z piankami. Można dodać, ale od święta :)
Pozdrawiam i smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz