niedziela, 19 października 2014

Wariacje na temat czekolady.

Kubek gorącej czekolady, którą możemy delektować się po całym męczącym dniu.
Mmmm, nie ma nic lepszego w jesienny wieczór :)

Gorąca czekolada nie ma prawa nam zaszkodzić, jeżeli przygotujemy ją samodzielnie, z dobrej jakości składników. 
Lepiej wybrać taki deser niż batonik ze sklepowej półki.

Gorącą czekoladę można przygotować na wiele sposobów, z różnymi dodatkami.
Dla każdego coś dobrego. :)
Może ktoś zakończy niedzielny dzień kubkiem gorącej czekolady z.... :)

Tradycyjna gorąca czekolada przygotowywana jest z mleka i  tabliczki czekolady. Podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim pokruszoną czekoladę ( może wystąpić w różnych wersjach smakowych: najzdrowsza to gorzka czekolada min. 70%, można też dodać  białą czekolada lub mleczną).

Gęsta gorąca czekolada: ok. 0,5 lita mleka, śmietanka 18%, gorzka czekolada, 2-3 łyżki kakao, 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 50 ml gorącej wody. W gorącej wodzie rozpuszczamy kakao i dodajemy mąkę ziemniaczaną. W gorącym mleku rozpuszczamy czekoladę, cały czas mieszając, dodajemy wodę z kakao i mąką.  Wlewamy śmietankę.
Przepis z bloga: http://crispybiscuits.blogspot.com/  z tym, że ja nie dodaję cukru :)







Dodatki:

1. z chili. Pyszna, delikatnie pikantna.

2. z cynamonem. 

3. z wanilią. Wystarczy laska wanilli i można cieszyć się TYM smakiem.

4. z przyprawą do piernika.

5. z kawą. Dolewamy do czekolady mocny napar kawowy.

6. z likierem. 

7. z lodami. Najlepsze są waniliowe lub śmietankowe.

8. z bananami. Przepis od nissiax83. :) Miksujemy banana z mlekiem, gotujemy mleko i rozpuszczamy w nim pokruszoną białą czekoladę.

9. z malinami. Można dodać konfiturę, syrop lub świeże owoce.

10. z miętą. 

11. z ciasteczkami. Pokruszone domowe ciasteczka idealnie skomponują się z gęstą gorącą czekoladą.

12. z orzechami  lub migdałami uprażonymi na patelni.

13. standardowa gorąca czekolada z bitą śmietaną. Nie polecam gotowej bitej śmietany z proszku i w sprayu, lepiej kupić śmietankę 30%.

14. z wiórkami kokosowymi.

15. z mleczną pianką. Wystarczy podgrzać mleko (nie zagotować!), wlać ciepłe mleko do słoika, zakręcić i potrząsać, aż otrzymamy piankę. 

16. z piankami. Można dodać, ale od święta :) 


Pozdrawiam i smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz