niedziela, 5 października 2014

Warzywa.

Były owoce, czas na warzywa.
Przedstawię te, które jadam najczęściej, moje ulubione :)
Wiem, że nie wyczerpię tematu do końca, wybaczcie mi ;) ale warzyw jest bardzo dużo.






1. Dynia- lubię dynie w różnej postaci; babeczki dyniowe, krem z dyni... Bogata w B-karoten, fosfor potas, witaminy B1 i PP. Odkwasza organizm, wpływa korzystkie na układ odpornościowy.

2. Szpinak- często jadam szpinak z cebulą i czosnkiem, jako dodatek do makaronów. Źródło witamin, przeciwutleniaczy i magnezu. Wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Działa uspokajająco, leczy bóle głowy. Zalecany kobietom w ciąży, gdyż zawiera dużo kwasu foliowego. Szpinak jest niskokaloryczny.

3. Rzodkiewka- kiełki to ta część rzodkiewki, którą lubię najbardziej. Idealny dodatek do twarożku, sałatek i na kanapki. Bogate w potas, magnez i witaminę C. Rzodkiewka korzystkie wpływa na włosy, zawiera magnez, fosfor, potas i żelazo. Rzodkiewka to warzywo, które zwiększa apetyt. W jaki sposób? Jej charakterystyczny smak to olej goryczkowy, który pobudza nasz układ trawienny.

4. Pomidor- chyba najpopularniejsze warzywo obok ogórka, które znajduje się na kanapce ;) Ja lubię przygotowywać też jajecznicę na pomidorach. Zawiera witaminę B, C, PP, wapń, magnez i żelazo. Bogaty w likopen, który przeciwdziała rozwojowi prostaty i zwyrodnienia plamki żółtej. Jadany regularnie wyrównuje poziom potasu w organiźmie.

5. Ziemniak- oj;) ziemniaczki z koperkiem. Wiecie o co chodzi ;) Są mało kaloryczne. Zawierają potas i magnez, za to nie zawierają tłuszczu. Są źródłem energii, dzięki skrobii, ponadto bogate w witaminę C i B.

6. Cebula- jak dobrze wiemy cebula to naturalny antybiotyk, pobudza wydalanie moczu, usuwa nadmiar wody z organizmu. Bogata w witaminy C, A i B. Pobudza apetyt i wzmacnia układ odpornościowy.

7. Ogórek- bogaty w wodę, która wykazuje właściwości oczyszczające. Bogaty w witaminę K. Należy jednak pamiętać, iż ogórki zawierają kwas askorbinowy, kóry niszczy witaminę C, dlatego nie zaleca się łączyć go np. z pomidorami.

8. Kalafior i brokuły- warzywa bogate w sulforafan, substancję która hamuje rozwój niektórych nowotworów. Bogate w przeciwutleniacze, A, C i B-karoten. Polecam przygotować kalafiora i brokuła zapiekanego z jogurtem naturalnym i czosnkiem. 

9. Buraki- hit jeżeli chodzi o to warzywo to krem z buraków podawany z jajkiem na twardo. Bogaty w kwas foliowy, żelazo, magnez, wapń, fosfor, sód, miedź, cynk, lit, kobalt, fluor i bor.

10. Marchew- zjadana regularnie poprawia koloryt skóry. Zawiera dużo fosforu, potasu, żelaza, cynku, kwasu foliowego. Marchew obniża poziom złego cholesterolu, stosowana w chorobie układu moczowego, w czasie niedożywienia, niedokrwistości oraz w stanach zapalnych skóry.

11. Pietruszka- najczęściej dodaję do zup i zielonych koktajli. Pietruszka zawiera dużo żelaza, a więc przeciwdziała anemii. Bogata w witaminy i minerały. Stosowana w astmie, kaszlu, zatrzymaniu wody, zaparciach, problemach z nerkami i prostatą.

12. Papryka- bogata w witaminę C i sole mineralne. Usuwa wolne rodniki, a więc przeciwdziała starzeniu się skóry. Papryka reguluje trawienie, wzmacnia odporność.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz