czwartek, 18 września 2014

Owoce.

Dobra, zdrowa i szybka przekąska w ciągu dnia. Co wybrać?
Ja zawsze siegam po OWOCE :)
Chyba, każdy je lubi. Jak nie świeże to pieczone, w sałatkach, czy koktajlach.

Dzisiaj przegląd najczęściej wybieranych owoców i ich dobroczynny wpływ na nasz organizm.

Jabłko.




Świeże jabłka zawierają dużo witamin, w tym witaminę C i błonnik, który korzystkie wpływa na trawienie. Jabłka są wskazane dla osób z wysokim cholesterolem, wspomagają pracę serca, układ krążenia, ponadto oczyszczają organizm z toksyn.



Pomarańcza.


Zawiera dużo wody, witaminy C i beta-karotenu. Pomaga w zaparciach dzięki błonnikowi. Bogata w zwiąki przeciwbakteryjne oraz substancje blokujące pierwszą fazę powstawania nowotworów.

Banan. 


Doskonała przekąska przed treningiem, dodaje energii. Idealny owoc w połączeniu z jogurtem, mlekiem i masłem orzechowym. Zawiera witaminy z grupy B, potas i błonnik.

Ananas.


Mowa tutaj o świeżym ananasie, a nie tym z puszki :) 
Zawiera substancje antybakteryjne i przeciwirusowe, oraz dużo składników mineralnych: wapń, potas, fosfor, magnez i mangan. Poprawia trawienie, dlatego jest wskazany w czasie diety.

Gruszka. 


Zawiera dużo potasu, jest mało kaloryczna (60 kcal). Gruszka jest źródłem kwasów owocowych, pektyny, błonnika i olejków eterycznych.

Maliny.


Mój ulubiony owoc, zaraz po bananach :) 
Jest stosowany w czasie gorączki, ponieważ obniża temperaturę ciała. Zmniejsza biegunkę, hamuje rozwój bakterii jelitowych. Maliny są bogate w kwasy owocowe, pektyny, substancje mineralne (potas, magnez, wapń. żelazo) oraz liczne witaminy.

Granat.


Lubię ten owoc w postaci suszonej lub jako dodatek do lekkiej sałatki. 
Granat posiada dużo związków antyoksydacyjnych, może być wybierany w czasie diety. Chroni płód, nie podnosi poziomu cukru we krwi, a więc idealny dla cukrzyków. Granat hamuje rozwój komórek nowotworowych, działa korzystkie na pracę serca.

Arbuz.




Zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, witamin i składników mineralnych. Idealny dla osób na diecie, ponieważ w 92 % składa się z wody. Niezastąpiony w czasie upałów, skutecznie chłodzi. Hamuje rozwój komórek nowotworowych oraz wspomaga pracę serca.

Kiwi.

Owoc skutecznie chroni przed infekcjami, wzmacnia układ odpornościowy. Chroni sercę i wpływa na prawidłowe ciśnienie krwi. Kiwi chroni przed nowotworami, działa korzystkie na układ pokarmowy, zapobiega zaparciom dzięki błonnikowi. 

Truskawka. 


Zawiera witaminę C, wapń, fosfor oraz sole mineralne. Truskawka oczyszcza organizm z toksyn, korzystkie wpływa na trawienie. Zalecana w infekcjach jamy ustnej oraz w niedoborach żelaza. Pomaga w rozkładzie białek.

Winogrona.


Świeże owoce posiadają dużo potasu, fosforu i wapnia, ponadto są bogate w magnez, cynk, miedź i bor. Winogrona zapobiegają miażdżycy.

Borówka amerykańska.




Obniża poziom złego cholesterolu, w największym stopniu przeciwdziała powstawaniu raka! Oczysza naczynia krwionośne, dzięki czemu obniża ryzyko zawału serca i chorób krążenia. Korzystkie wpływa na wygląd cery, zapobiega infekcjom dróg moczowych. Borówka ma zbawienny wpływ na nasze oczy, regeneruje je po długiej pracy przy komputerze lub nocnym seansie filmowym.

Porzeczka.
Wyróżniamy porzeczkę czarną, białą i czerwoną.





Czarna: oczyszcza organizm z toksyn, wpływa korzystkie na układ pokarmowy. Zawiera witamię C, wpływa korzystkie na ból gardła, problemy z żołądkie. Owoc zalecany dla chorych na miażdżycę, choroby krążenia, nerek i wątroby.

Białe i Czerwone: praktycznie niczym się nie różnią. Mają mniej przeciwutleniaczy niż czarne, za to więcej pektyn. Czerwone są bogate w witaminy z grupy B, żelazo i wapń. Białe posiadają takie same witaminy i składniki mineralne jak czarne porzeczki. 

Brzoskwinia.


Zawiera witaminy z grupy B, magnez, fosfor, żelazo, bor, kwas foliowy i potas. Brzoskwinie oczyszczają z toksyn, polecane dla wegetarian- chronią przed anemią. Ponadto polecane dla chorych na reumatyzm i nerki. Kwasy organiczne zawarte w tych owocach przyczyniają się do zachowania równowagi kwasowo-zasadowej.

Śliwki.





Zawierają witaminy A,C,E,K i B6 oraz potas, wapń, żelazo, fosfor. Dzięki zawartości pektyn, śliwki polecane są osobom ze skłonnością do zaparć. Śliwi korzystnie oddziałują na układ nerwowy i pokarmowy. Zjadając 3-4 śliwki dziennie możemy uchronić się przed nowotworem jelita grubego. Nie można zapomieć o pysznych domowych powidłach, które świetnie współgrają z białym serem na śniadanie.

Jagody.


Jagody są bogate w witaminy C,A,B,PP. Oczyszczają organizm z toksyn, idealne na przygotowywanie przetworów. Niezastąpione w problemach żołądkowych- biegunce. 

Temat jest dość obszerny. Wybaczcie jeśli do końca go nie wyczerpałam :)
W 2 części pojawią sie WARZYWA.

Pozdrawiam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz